Bloemkool koken

Bloemkool is een groente die meestal gekookt wordt gegeten, maar in feite ook prima rauw gegeten kan worden. Een bloemkool koken duurt zo’n 10 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe groot je de stukken bloemkool maakt. Bloemkool kun je overigens ook prima in een ovenschotel verwerken of roerbakken. Daarnaast is het heerlijk om een sausje te serveren bij deze groente. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, waardoor het vrij eenvoudig is om steeds weer te variëren met bloemkool.

Is bloemkool gezond?

Bloemkool is een gezonde groente. In 100 gram verse bloemkool zit 95 kJ aan energetische waarde. Per 100 gram verse bloemkool heb je 3 gram koolhydraten, 2 gram eiwit en slechts 0,3 gram vet. Ook zitten er veel vitamines in bloemkool, per 100 gram 80 mg vitamine C, 0,05 mg vitamine B1, 0,07 mg vitamine B2 en 0,03 mg caroteen. Ook zit er 20 mg calcium en 0,5 mg ijzer in elke 100 gram verse bloemkool. Een uitstekende, gezonde keuze dus qua groente.

Bloemkool bewaren en bereiden

Je kunt een bloemkool zo’n zeven tot tien dagen bewaren in de koelkast. Bewaar je de bloemkool buiten de groente, dan is de houdbaarheid korter. Leg je deze groente in de diepvries, dan kun je ‘m maximaal twaalf maanden goed houden. Het is uiteraard het lekkerste om verse bloemkool te eten. Als eerste verwijder je de bladeren en snijd je de dikke stronk eruit. Je houdt dan de bloemkoolroosjes over. Deze hoef je slechts tien minuten te koken. Wil je de bloemkool in zijn geheel koken, dan moet je zo’n twintig minuten kooktijd hanteren. Let altijd op bij het bloemkool koken: als je de bloemkool te lang kookt, verliest hij smaak!
bloemkool

Bloemkool recepten

Op deze website vind je diverse bloemkool recepten, zodat je zelf eenvoudig en snel de lekkerste gerechten met deze heerlijke groente op tafel kunt zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het recept voor heerlijk romige bloemkool met ontbijtspek? Ook de bloemkool met pasta en tonijn is een echte aanrader, evenals het bloemkool recept voor soep met bieslookroom. Uiteraard mag ook een recept voor bloemkool met kaassaus niet vergeten worden. Niet zo gek op kaassaus, dan kun je uiteraard ook bijvoorbeeld een hamsaus of een kerriesaus serveren bij de bloemkool.

Bloemkool ovenschotel

Het is ook erg lekker om bloemkool ovenschotel te maken. Wij hebben een heerlijk recept voor een ovenschotel met bloemkool en gehakt. Regelmatig zullen wij onze recepten voor bloemkool ovenschotel aanvullen met nieuwe recepten, zodat je continu inspiratie hebt voor het maken van de lekkerste ovenschotels. Variëren is uiteraard meer dan toegestaan, net als experimenteren met andere ingrediënten. Zo kom je keer op keer tot verrassende, maar altijd smakelijke, gerechten met bloemkool.

Welke saus is lekker bij bloemkool?

Vele liefhebbers van bloemkool serveren graag een smakelijk sausje bij deze groente. Eén van de meest bekende opties is uiteraard de kaassaus, maar er zijn nog veel meer varianten mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een witte saus of een kerriesaus? Maar ook uiensaus, tomatensaus en witte wijn saus kunnen een verrassende smaaktwist geven aan bloemkool. Natuurlijk kun je ook geheel naar eigen inzicht een saus samenstellen. Terwijl de bloemkool kookt, kun je de saus bereiden. Wil je andere tips over bloemkool koken, laat dan een reactie achter!